Strani

Akvarel

Ko sem se skozi leta srečeval z literaturo o umetniškem ustvarjanju, sem pogosto naletel na akvarelno slikarstvo. Večkrat sem že sklenil, da poskusim tudi to, a sem kmalu odpovedal, saj mi je bilo nerodno v trgovini spraševati po barvah, tehniki dela... Po dolgoletnem obotavljanju sem v poletju 2012 zbral korajžo in se poskusil tudi v tej tehniki. Po nekaj poskusih sem bil nad to tehniko navdušen. Čeprav sem se v začetku srečeval z rahlimi problemi glede načina slikanja, sem s pomočjo prijateljev na svetovnem slikarskem forumu kmalu ugotovil bistvo. Danes lahko rečem, da v tem načinu slikarstva dobesedno uživam.
Akvarelno slikarstvo se od oljnega precej razlikuje,
a vseeno nam je vsem nekako najbližje, saj smo se že v osnovni šoli učili slikanja z vodenimi barvami. In če to prestavimo v prestavo višje, izberemo profesionalne materijale smo že pri akvarelu. Enostavno to pomeni barve redčene z vodo, a je vseeno le malo bolj zakomplicirano. Pri tej vrsti slikarstva se praviloma ne uporablja bele barve temveč se z redčenjem barve doseže prosojnost belega papirja skoznjo. Akvarelna tehnika je sicer ena težjih, saj ne dopušča popravljanja slike, je pa
ob hudi napaki enostavneje začeti znova. Pri akvarelnih barvah je posebno tudi to, da je barva zaradi vezanja v papir vedno ko se posuši manj intenzivna(tudi do polovice) kot takrat ko jo nanesemo. Daje pa lahkotnost razlinvanja in prelivanja neizmeren užitek pri ustvarjanju z njimi.
Ker se barve hitro sušijo je ta zvrst odlična za slikanje v naravi, na raznih slikarskih srečanjih...K temu pripomorejo tudi akvarelni bloki, kjer je na trdo podlago nameščenih več listov akvarelnega papirja.