Strani

Akril

Novejša tehnika, ki pa je postala ena njpogosteje uporabljenih je tehnika akrila. V dolgi zgodovini umetniških barv so akrilne barve precej nov medij (prve akrilne barve so razvili šele v pozni prvi polovici 20 stoletja). Akrilna barva je sestavljena iz treh elementov:
- pigmenta (naravni in umetno izdelani pigmenti).
- veziva = akrilni polimer je dolga kemična veriga, ki je sestavljena iz majhnih (navadno) enako velikih molekul. Te molekule sestavljajo strogo in izredno močno strukturo.
– akrilne emulzije = akrilni polimer in voda (omogoča, da ostaja akrilna barva tekoča).
Glede na kvaliteto veziva, kakovost in količino pigmenta jih ločimo na študijske in profesionalne. Prednost akrilnih barv je tudi to, da so prirejene za vse vrste materijalov; papir, karton,
platno, les, kamen, usnje, beton, plastika, stiropor... Zaradi pestre palete akrilnih medijev, aditivov, gelov in strukturnih past lahko akrilnimi barvami res pustimo domišljiji prosto pot.

Čeprav se v slikarstvu z akrilnimi barvami do leta 2014 kaj dosti nisem ukvarjal, pa me vseeno spremljajo že skozi ves čas. Razni transparenti, plakati, napisi na deskah so bili izdelani izključno za akrilnimi barvami. Da bi jih uporabil na platnu mi dolgo ni prišlo na misel. A vseeno sem narisal že nekaj "slik" tudi s tem medijem; panjske končnice, slike na lesenih deskah, poslikave steklenic.

No poletje 2014 pa me je prepričalo, da začnem ustvarjati še s tem medijem, ki je predvsem praktičen za uporabo na prostem, likovnih kolonijah, ex temporih... Že prvi stik z akrilnimi barvami mi je dal vedeti, da sem z njimi predolgo odlašal. Že kmalu je nastalo nekaj zanimivih del, uporabil sem jih tudi pri slikanju v naravi(Ljubljansko barje, Planinsko polje).

Prav sodelovanje na Jutrškovemu srečanje v Lazah pri Logatcu me je spodbudilo, da se s to tehniko močneje spoprijateljim. In trud je dal rezultat. Leta 2015 je na Ex-temporu Sladka istra moja slika bila med drugonagrajenimi.